13 Eylül 2011 Salı

Özgürlük Anıtı ve Adası

Bu soru yarışma sorusu olarakta sorulmuştu. Özgürlük heykeli ne zaman kim tarafından yapıldı? Ben Eiffel diyerek bilememiştim. Cevap 1886 yılında Eiffel Kulesi'nden önce Fransız heykeltraş Bartholdi tarafından yapıldığıydı. Aslında cevabım yarı doğruymuş çünkü heykeli içeriden tutan ana metal konstrüksüyon kaideyi yapan Eiffel'miş.
Bu turun biletlerini gelmeden önce almıştım. Hiç sıra beklemeden direkt feribota bindik. Yine gidenler söylemişlerdi bu turun güvenlik önlemi çok yüksek. Feribota binmeden ve heykelin kaidesine çıkmadan olmak üzere iki kez tepeden tırnağa aramadan geçtik. Erkekleri ayrıca patlayıcı tarama makinasından geçiriyorlar!
Sabah New York sıcak ve sisliydi. Feribot hareket edince arkada bıraktığımız klasik New York pozunu fotoğrafladık. İlk durak Özgürlük Adası'na çıktık. Adayı gezdik. Sonra heykelin kaidesine giriş yapıp ilk heykelin yapımını anlatan müzeyi gezdik. Sonra heykelin ayağına kadar olan kaide kısmına çıktık. Büyük bir mühendislik, heykeltraşlık ve emekle inşa edildiğini söylemeliyim. Aylarca yıllarca süren fizibilite, tasarı, modelleme, kalıp, döküm, işçilik.... Dışarıdan ne kadar devasa ve etkileyici gözüksede müzedeki hikayesini öğrendikten sonra daha bir muazzam geliyor.
Müzeden sonra direkt heykelin kaidesine çıkılıyor. Böylece daha yakından heykeli görebilme imkanı oluyor. Heykel aslında bakırdan yapılma, havayla okside olduğu için yeşil. Yıllar içinde bakım görmüş, sağlamlaştırılmış. Ekim'de tekrardan bakıma alınacak. Bu açıdan şanslıydık yoksa buraya kadar gelip bu turu yapamayacaktık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder