13 Eylül 2011 Salı

Ellis Adası


Ellis Adası 1954 Kasımına kadar göçmenlerin Amerika'ya ayak basma noktası olmuş. O tarihten itibarense müze. Adada göçmenleri anlatan Immigration Museum var. Ayrıca varsa eğer göçmen akrabanız kütüphanesinde geçmişinizi araştırıp, çıkış alabiliyorsunuz.
Şunu söylemeleyim hiç hayal etmediğim kadar etkilendim. Özellikle 1800'lerin sonunda 1900'lerin başını kapsayan 40 yıllık dönemde, dünyada savaşlar, ekonomik buhranlardan ve fakirlikten yeni umutlara yelken açanlar kopup gelmişler.
Müzede gelenlerin nasıl geldiği, fotoğrafları, nereden geldikleri, burada ilk sağlık taramalarından geçişleri, geldikleri kıyafet, göçmen bürosunun o günkü eşyaları, pasaportlar, biletler, nasıl ve nereye sevk edildikleri, aile aile nereye yerleşip sonrasında neler yaptıkları, o güne dair ne varsa etap etap konu işler gibi anlatılmış. İlk önce sağlık taramasından geçip, bezden ranzalarda balık istifi yatmışlar. Buharlı gemilerde tıkış tıkış gelmişler, hoş bugün başta AirFrance ekonomi ile uçanlarda çok farklı gelmiyorlar ya buraya:)
İlk göçmen İrlandalı 15 yaşındaki Annie'ymiş. Ailesi daha sonradan gelmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder